Acordul cu Rogers ar urma ca Xplornet să preia Freedom Mobile

Acordul cu Rogers ar urma ca Xplornet să preia Freedom Mobile

Clădirea Rogers Communications din Toronto pe 15 martie 2021.Melissa Tait/The Globe and Mail

Rogers Communications Inc. RCI-AT a prezentat guvernului federal o înțelegere prin care furnizorul de internet rural Xplornet Communications Inc. va achiziționa operatorul wireless Freedom Mobile în încercarea de a obține aprobarea pentru preluarea de către Rogers a Shaw Communications Inc. SJR-AX, în valoare de 26 de miliarde de dolari. , spun sursele.

Acum depinde de Ottawa să stabilească dacă Xplornet, care este deținut de Stonepeak Infrastructure Partners cu sediul în New York, ar fi un cumpărător potrivit pentru afacerea wireless a Shaw, potrivit două surse familiare cu procesul de vânzare.

Globul nu identifică sursele, deoarece acestea nu sunt autorizate să vorbească public despre această problemă.

Observatorii din industrie urmăresc îndeaproape fuziunea propusă pentru a vedea cum va aborda Rogers dorința Ottawa de a concurența mai mare în sectorul wireless. Guvernul federal a urmat mult timp politici menite să creeze un al patrulea operator de telefonie mobilă puternică, în speranța că va duce la scăderea facturilor de telefon mobil.

Un purtător de cuvânt al lui Rogers a refuzat să comenteze. Purtătorii de cuvânt ai Xplornet și Stonepeak nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Preluarea de către Rogers a Shaw, cu sediul în Calgary, care ar combina două dintre cele mai mari rețele de cablu din țară, necesită încă aprobarea Biroului pentru Concurență și a Departamentului de Inovare, Știință și Dezvoltare Economică. Rogers, cu sediul în Toronto, a declarat că se așteaptă ca tranzacția să se încheie în prima jumătate a acestui an.

Xplornet priveste libertatea, dar expertii sceptici vor duce la o concurenta mai mare

Rogers aranjează o finanțare de 19 miliarde de dolari pentru a finanța preluarea Shaw înainte de creșterea așteptată a ratelor dobânzilor

Criticii au susținut că permiterea lui Rogers să achiziționeze Freedom, al patrulea operator de telefonie mobilă din Canada, ar duce la facturi mai mari pentru telefoanele mobile.

Laurie Bouchard, purtătorul de cuvânt al ministrului industriei François-Philippe Champagne, a refuzat să comenteze despre cesionarea propusă, dar a spus că guvernul este „puternic angajat” să promoveze concurența și accesibilitatea wireless.

„În calitate de autoritate de reglementare responsabilă pentru aprobarea transferului de spectru licențiat, [Mr. Champagne] va analiza orice cerere în funcție de meritul lor și de ceea ce este în interesul canadienilor”, a spus doamna Bouchard într-o declarație. (Spectrul se referă la undele de radio utilizate pentru a transmite semnale fără fir.)

Domnul Champagne a spus că nu va permite lui Rogers să achiziționeze toate licențele wireless ale Shaw, deoarece acest lucru ar fi contrar obiectivului guvernului de a încuraja concurența wireless.

Freedom, care are aproximativ două milioane de clienți în Ontario, Alberta și Columbia Britanică, a fost creditată pentru reducerea prețurilor wireless.

Xplornet, cu sediul în Woodstock, NB, are aproximativ un milion de clienți de internet din mediul rural în toată Canada. A fost achiziționată de Stonepeak, o firmă globală de capital privat cu active gestionate de 46 de miliarde de dolari și dețineri semnificative de telecomunicații, în iunie 2020. The Globe a raportat că tranzacția valorează aproximativ 2 miliarde de dolari, inclusiv datoria.

Xplore Mobile, o entitate separată care a fost creată pentru a prelua activele wireless care erau cesionate ca o condiție pentru achiziția de către BCE Inc. în 2017 a Manitoba Telecom Services Inc., nu a făcut parte din achiziția de către Stonepeak Xplornet.

The Globe a raportat anterior că proprietarii Xplornet și-au împărțit diviziile de internet wireless și de acasă și au încercat să ruleze un proces separat de vânzare pentru unitatea wireless, dar au ajuns să păstreze el.

Michael Geist, profesor de drept la Universitatea din Ottawa, a spus că este sceptic cu privire la faptul că vânzarea afacerii wireless a Shaw către Xplornet ar rezolva problemele legate de concurență, deoarece compania „nu a făcut niciodată prețurile cu costuri mai mici un factor de diferențiere major”.

Comisia canadiană de radio-televiziune și telecomunicații, care examina și ea fuziunea, a aprobat recent transferul afacerii de distribuție a emisiunilor Shaw către Rogers.

Timpul tău este valoros. Primiți buletinul informativ Top Business Headlines livrat convenabil în căsuța dvs. de e-mail dimineața sau seara. Înscrie-te astăzi.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published.