Calculul afectiv ar putea schimba viitorul interacțiunii cu computerul

Calculul afectiv ar putea schimba viitorul interacțiunii cu computerul

aslysun/Shutterstock.com

În acest moment, a fi supărat pe computerul tău nu face nimic, dar dacă software-ul tău ar putea ține cont de starea ta de spirit? Calculul afectiv permite computerului să detecteze și să interpreteze starea dumneavoastră emoțională (afectul) și să o utilizeze ca formă de intrare.

Inteligența artificială (emoțională).

În 1995, Rosalind Picard a publicat o lucrare și o carte care descriu elementele fundamentale ale calculului afectiv. Ideea este de a impregna computerele cu inteligență emoțională (EQ) pe lângă inteligența analitică care le face atât de utile.

Calculul afectiv permite unui sistem informatic să scaneze indicatorii emoționali ai unei ființe umane, cum ar fi expresia facială, tonul vocal, limbajul corpului și cuvintele pentru informații despre starea lor mentală.

Odată ce computerul are încredere în ceea ce simte utilizatorul său, reacţionează într-un mod care este (sperăm) benefic pentru utilizator. Există o mulțime de moduri în care computerele pot folosi aceste informații.

Vă amintiți Clippy asistentul Microsoft Office? Imaginează-ți că Clippy și-ar putea da seama când ai fost de fapt frustrat și a apărut doar atunci când ai nevoie cu adevărat de ajutor, în loc de când doar încerci să-ți duci la bun sfârșit munca.

Calculul afectiv ar putea fi folosit chiar și cu mare efect în jocuri, aplicații de realitate virtuală sau atunci când interacționează cu interfețe naturale ale computerului, cum ar fi Siri.

Calculatoarele devin bune la chipuri

Oamenii afișează emoțiile într-o varietate de moduri, dar fețele noastre sunt pânza principală în care ne pictăm sentimentele pentru ca lumea să le vadă. Nici cel mai bun chip de poker nu poate ascunde microexpresii mici, deși încă nu este clar cum ar trebui interpretate acestea.

Când a fost scrisă lucrarea originală despre calculul afectiv, provocarea de a face ca un computer să recunoască și să interpreteze un chip uman a fost cu adevărat descurajantă. Acum avem hardware eficient de învățare automată în gadgeturile noastre, care poate recunoaște și mapa o față în fracțiuni de secundă.

Desigur, aveți nevoie de mai mult decât capacitatea de a recunoaște și de a mapa o față pentru a obține informații afective de la ea, dar cel puțin acum putem obține informațiile brute faciale cu relativă ușurință. Aceeași tehnologie de învățare automată, combinată cu grămezi de date faciale, va scoate probabil cele mai importante informații despre emoțiile de care avem nevoie pentru ca calcularea afectivă să funcționeze bine.

Ne tratăm computerele mai mult ca oameni

Un afișaj iPhone care arată asistentul digital Siri.
Wachiwit/Shutterstock.com

Interfețele computerelor devin din ce în ce mai ca noi în fiecare zi. Ființelor vii precum oamenii au nevoie de milioane de ani pentru a se schimba, dar computerele noastre se schimbă și se îmbunătățesc cu viteza fulgerului.

În primele zile, computerele simple aveau nevoie de noi să ne adaptăm la ele utilizând carduri perforate, limbaj informatic criptic, prompturi de comandă și, în cele din urmă, interfețele grafice cu utilizatorul de astăzi. Ecranele tactile au ajutat să facă computerele mai ușor de preluat și utilizat pentru toată lumea, deoarece ele traduc inteligența noastră spațială înnăscută într-un format digital.

Astăzi computerele sunt suficient de puternice pentru a înțelege vorbirea naturală. Este mai probabil să aveți de-a face cu un agent virtual atunci când cereți ajutor sau informații. Avem asistenți vocali peste tot.

Pe măsură ce interfețele computerelor devin din ce în ce mai intuitive și mai naturale, adăugarea de informații emoționale la acea interacțiune ar putea transforma cât de bine funcționează acele interfețe.

LEGATE DE: Cum să utilizați un asistent vocal fără ca acesta să „asculte mereu”

Emoțiile sunt grele și pentru oameni

În ciuda faptului că suntem evoluați pentru a înțelege și a exprima emoțiile, oamenii greșesc tot timpul. În timp ce unii oameni par să aibă un nivel aproape supranatural de inteligență emoțională, pentru majoritatea oamenilor aceasta rămâne o sarcină complexă.

Deci, deși calculul afectiv sună ca o idee grozavă pe hârtie, în practică nu este atât de simplu. Chiar și cu toată noua tehnologie uimitoare pe care o avem. Este rezonabil să ne așteptăm ca primele sisteme care folosesc această abordare în mainstream se vor concentra pe un set mic de expresii emoționale brute.

Dacă computerul știe că ești epuizat, ar putea sugera să faci o pauză. Dacă știe că anumite imagini din prezentarea de imagini de fundal te fac mai fericit decât altele, le-ar putea pune pe acelea în rotație mare sau ar putea adăuga mai multe imagini similare.

În mod clar, există multe moduri în care calculul afectiv ne-ar putea beneficia, dar nu vă așteptați să fie perfect din prima zi!

Partea întunecată a calculului afectiv

Calculul afectiv reprezintă un salt important în modul în care oamenii interacționează cu mașinile, dar deschide și utilizatorii către noi forme de exploatare.

Psihologia marketingului este deja pricepută să ne manipuleze emoțiile pentru a ne schimba comportamentul de cumpărare. De aceea, o reclamă auto se concentrează pe modul în care te va face o mașină, mai degrabă decât pe câți cai putere are sau pe cât de eficientă este din punctul de vedere al consumului de combustibil.

O bună parte din luarea deciziilor noastre este condusă de emoție, așa că imaginați-vă dacă companiile de social media v-ar putea citi reacția emoțională la postări sau reclame. Într-o zi, va trebui să atingeți un buton „permisiuni de scanare emoțională” împreună cu cele pentru permisiunea camerei sau microfonului dvs.

LEGATE DE: 5 trucuri psihologice în jocurile free-to-play (și cum să le eviți)

Leave a Comment

Your email address will not be published.