Când tovarășii AI pentru oamenii singuri par puțin prea umani

Când tovarășii AI pentru oamenii singuri par puțin prea umani

Credit: CC0 Public Domain

Imaginați-vă un viitor în care oamenii singuri pot interacționa cu roboții sociali, pe baza inteligenței artificiale (AI), pentru a obține conversațiile și conexiunea pe care le doresc.

Deși sună intrigant, un mic studiu preliminar sugerează că oamenii ar putea să nu se simtă confortabil cu însoțitorii AI care arată și vorbesc prea mult ca oamenii adevărați.

„Credem că poate părea puțin prea înfiorător să avem acești roboți întruchipați care acționează și arată aproape umani”, a spus Kelly Merrill Jr., autorul principal al studiului și doctorand în comunicare la Universitatea de Stat din Ohio.

„Oamenii păreau să fie mai confortabil cu însoțitorii AI care se bazează pe voce, mai mult ca smartphone-uri și difuzoare inteligente precum Alexa sau Siri”.

Merrill a efectuat studiul cu Jihyun Kim de la Universitatea din Florida Centrală și Chad Collins de la St. Johns River State College. Rezultatele lor au fost publicate recent în jurnal Rapoarte de cercetare în comunicare.

Cercetătorii au fost interesați să afle mai multe despre rolul pe care prezența socială și căldura însoțitorilor AI îl au asupra opiniilor oamenilor despre ei.

Studiul a implicat 106 studenți care au participat online. Studenților li s-a spus doar că studiul are ca scop înțelegerea percepțiilor lor despre tehnologie.

Ei au vizionat un clip de 5 minute pe care cercetătorii l-au editat dintr-un episod al emisiunii de televiziune Black Mirror. În timp ce focusul episodului propriu-zis (“Be Right Back”) a fost oarecum diferit, clipul editat a fost conceput pentru a arăta o femeie singură, pe nume Martha, vorbind cu un însoțitor AI pe nume Ash.

Unii participanți au urmărit un clip în care Martha a interacționat cu Ash doar prin voce. Alții au urmărit un clip în care Ash era reprezentat ca un robot cu aspect realist care vorbea și interacționa cu Martha.

După ce au vizionat clipul, participanții au fost întrebați dacă cred că un însoțitor AI precum Ash ar fi util oamenilor singuri și dacă l-ar recomanda pe Ash oamenilor singuri.

Participanții l-au evaluat pe Ash în funcție de prezența socială, care este cât de mult părea că este cu adevărat cu ei. Ash a fost evaluat și în ceea ce privește căldura, care a fost definită ca sentimentul de prietenie și intimitate.

O ipoteză ar putea fi că oamenii ar dori un însoțitor AI care să obțină un scor mare la prezența socială și care să se comporte mai mult ca un om, a spus Merrill.

Dar în acest studiu, acesta a fost cazul doar pentru versiunea lui Ash care a apărut doar prin voce. Participanții care au văzut această versiune au fost mai predispuși să îl recomande pe Ash ca însoțitor dacă l-au evaluat mai mult pe prezența socială.

Dar cei care îl priveau pe Ash ca pe un robot cu aspect uman nu erau mai predispuși să îl recomande pe Ash dacă credeau că are mai multă prezență socială.

Studiul nu a întrebat participanții de ce, dar cercetătorii cred că a avut de-a face cu ceea ce oamenii de știință numesc „valea ciudată”.

„Oamenii devin neliniștiți când văd roboți care se apropie de a părea umani, dar sunt ușor depărtați”, a spus Merrill.

„În clipuri, actorul care joacă versiunea robot a lui Ash a făcut o treabă bună, părând ușor mecanicist și nu tocmai uman. Îi sperie pe oameni și poate de aceea prezența socială mai mare în Ash întruchipat nu i-a făcut pe oameni mai probabili. pentru a recomanda botul pentru oameni singuri.”

Studiul a constatat că părerile participanților despre cât de cald părea Ash – prietenia și intimitatea lui – nu au avut niciun efect asupra faptului că l-ar recomanda oamenilor singuri. Asta a fost adevărat, indiferent dacă au văzut versiunea robot a lui Ash sau versiunea vocală.

„Se poate ca oamenii să creadă că un însoțitor AI pentru oamenii singuri ar fi bun pentru o conversație obișnuită, dar nu ar trebui să fie un înlocuitor pentru o prietenie mai intimă și mai profundă”, a spus Merrill.

Merrill a remarcat că aceasta a fost o investigație preliminară și trebuie depusă mult mai multă muncă privind interacțiunea dintre prezența socială, căldura și însoțitorii AI. Dar această lucrare sugerează că acum oamenii preferă familiarul.

„Vorbim deja cu inteligența artificială neîncarnată prin intermediul smartphone-urilor noastre și al difuzoarelor inteligente, așa că suntem obișnuiți cu asta și ne simțim confortabil cu astfel de interacțiuni”, a spus el.


Ar putea un partener virtual să calmeze anxietatea socială?


Mai multe informatii:
Kelly Merrill et al, Companion AI pentru indivizi singuri și rolul prezenței sociale, Rapoarte de cercetare în comunicare (2022). DOI: 10.1080/08824096.2022.2045929

Furnizat de Universitatea de Stat din Ohio

Citare: Când însoțitorii AI pentru oamenii singuri par un pic prea umani (2022, 18 aprilie) preluat la 19 aprilie 2022 de la https://techxplore.com/news/2022-04-ai-companions-lonely-people-bit.html

Acest document este supus dreptului de autor. În afară de orice tranzacție echitabilă în scopul studiului sau cercetării private, nicio parte nu poate fi reprodusă fără permisiunea scrisă. Conținutul este oferit doar în scop informativ.

Leave a Comment

Your email address will not be published.