Creșterea exporturilor de telefoane mobile: am bifat căsuțele potrivite?

Este binevenită știrile recente despre exporturile de telefoane mobile care au atins un record de 5,6 miliarde de dolari în exercițiul financiar 22, de la 3,1 miliarde de dolari în anul fiscal 21 din cauza pandemiei. Creșterea exporturilor este rezultatul a două politici succesive: Programul de fabricație în etape (PMP) (FY17 – FY20) – exporturile de telefoane mobile au crescut de la 0,17 miliarde USD în FY17 la 3,84 miliarde USD în FY20. Și schema Performance Linked Incentive (PLI) – care oferă un stimulent supus pragurilor de investiții incrementale și vânzări de produse manufacturate.

Cu exporturile în creștere fenomenală, timpul poate fi oportun să înțelegem dacă industria îl poate susține.

Natura industriei

Telefonul mobil este o industrie cu capital intensiv. Pentru a se concentra pe activități cu valoare adăugată și pentru a beneficia de economii de scară, mărcile globale externalizează asamblarea către producători contractuali. Multe dintre componentele care intră în telefon sunt brevetate și sunt produse în țări selectate, cum ar fi Coreea de Sud, Japonia și Taiwan.

Ca răspuns la stimulentele oferite, mărcile globale înființează de obicei numai fabrici de asamblare finală în care telefoanele mobile sunt asamblate din kituri importate semi-sau complet dezafectate. În comparație cu asamblarea, valoarea adăugată este mai mare în activitățile de branding sau marketing și în fabricarea de componente, cum ar fi procesoarele în bandă de bază și afișajul. Acum că India are mai multe fabrici de asamblare, scopul ar trebui să fie pentru o valoare adăugată mai mare și pentru asta trebuie să recunoaștem următoarele:

Valoare adăugată scăzută

Ca răspuns la PMP, unitățile de telefonie mobilă au investit mai mult în instalații și utilaje. În plus, în septembrie 2018, guvernul a scutit de tarife pentru bunurile de capital, ceea ce a crescut brusc importurile acestora. Guvernul a urmat acest lucru cu PLI, care stimulează valoarea producției interne și nu valoarea adăugată internă.

Exporturile uriașe de telefoane mobile care vor fi observate în perioada PLI ar putea să nu fie susținute dacă nu se pune accentul pe creșterea valorii adăugate interne. În 2017-2018, valoarea adăugată medie doar la unitățile de asamblare de telefoane mobile a fost de 5,4%. Cele mai recente date export-import confirmă faptul că această tendință de valoare adăugată scăzută continuă.

Valoarea pieselor mobile importate în primele trei trimestre ale exercițiului financiar 22 a atins 6,4 miliarde de dolari, în timp ce exporturile acestora au rămas în jur de 0,28 miliarde de dolari. O probabilitate bună aici este tendința încurajatoare de creștere a exporturilor și de scădere a importurilor pentru plăci de circuite imprimate încărcate (PCB-uri). Această tendință se poate datora investițiilor în asamblarea PCB din ultimii câțiva ani; totuși, această concluzie poate fi confirmată numai după câțiva ani.

Infiintarea unitatilor de productie

În timp ce înființează fabrici de asamblare pe piețele în creștere, mărcile globale rareori adună instalațiile de producție ale întregului lor lanț de aprovizionare. PLI în forma sa actuală subvenționează mărcile globale pentru a maximiza economiile de scară în asamblare, ceea ce generează economii mari pentru acestea.

Este bine cunoscut faptul că modularizarea, Acordul pentru Tehnologia Informației (ITA-1) și costurile mai mici de transport au împiedicat dezvoltarea legăturilor interne înapoi. PLI nu stimulează mărcile globale să-și aducă lanțul de aprovizionare în țară, prin urmare investițiile automate în conexiuni înapoi de la aceste facilități PLI nu vor avea loc.

Opțiunile

Producția și vânzările incrementale conform PLI vor trebui să fie pentru piața de export. Acum că India a pus mingea să ruleze pe PLI, trebuie să extragem maximul din acesta. Există cel puțin trei lecții de care țara poate beneficia – una vietnameză și celelalte două chineze. În ceea ce privește telefoanele mobile, exporturile Vietnamului au crescut de la 3,4 miliarde de dolari în 2010 la 49 de miliarde de dolari în 2018; impresionat de acest India pare să urmeze exemplul vietnamez.

În Vietnam, deși lanțul de aprovizionare s-a instalat, impactul asupra industrializării interne nu a fost prea mare. Un motiv probabil pentru aceasta ar putea fi disponibilitatea mai scăzută a inginerilor și tehnicienilor calificați. India, pe de altă parte, are o ofertă mai mare de personal calificat și, prin urmare, poate beneficia de alocarea lanțurilor de aprovizionare. Deversările din instalațiile de producție din lanțul de aprovizionare vor fi mult mai mari decât cele din fabricile de asamblare finală.

Prima lecție chineză este intrarea în lanțul de aprovizionare al mărcilor globale. Se poate observa că nu multe firme chineze au reușit să pătrundă în lanțul de aprovizionare al mărcilor globale. În cazul iPhone X, de exemplu, toți cei care au avut succes au reușit să adauge doar 10% din prețul de vânzare cu amănuntul în 2019. Trebuie să analizăm dacă firmele indiene au capacitatea de a merge pe această cale.

Cea de-a doua lecție vine de la firma chineză Xiaomi, care a demonstrat că există posibilitatea de a crește valoarea adăugată concentrându-se pe activități din aval precum branding, marketing etc. Firmele indiene identificate de PLI pot fi încurajate și, dacă este necesar, de mână pentru a capta valoarea din aval. Aici, pierderea dominanței mărcilor autohtone precum Lava și Micromax merită studiată îndeaproape; poate ajuta firmele indiene identificate să-și ajusteze strategia. Aceste mărci locale ar trebui să introducă cele mai bine vândute produse pe piață, valorificând punctele noastre forte ale software-ului.

În concluzie, creșterea exporturilor de telefoane mobile se datorează proiectării schemei PLI. Cu toate acestea, valoarea adăugată continuă să fie scăzută. Factorii de decizie ar trebui acum să creeze condiții pentru ca aceste investiții PLI să se înrădăcineze în țară. Având în vedere experiența neplăcută cu uzina Nokia de lângă Chennai, cu excepția cazului în care guvernul îi îndeamnă pe beneficiarii PLI să-și găsească întregul lanț de aprovizionare în țară, este posibil ca fabricile de asamblare finală să se închidă de îndată ce subvențiile PLI se încheie.

Politica ar trebui, de asemenea, să încurajeze producătorii locali să exceleze în branding și marketing. Dacă India trebuie să reușească și să beneficieze de spațiul de producție a telefoanelor mobile, este necesar un angajament continuu în politici cu părțile interesate din industrie și feedback de la sol.

Scriitorul este la facultatea CDS, Thiruvananthapuram. Vizualizările sunt personale

publicat pe

19 aprilie 2022

Leave a Comment