Iată de ce nu ar trebui să vă folosiți telefonul pentru testele de viteză pe internet

Iată de ce nu ar trebui să vă folosiți telefonul pentru testele de viteză pe internet

Gutu Valeric/Shutterstock.com

Cei mai mulți dintre noi ne folosim telefoanele pentru practic orice, așa că pare natural să vă luați telefonul pentru a efectua un test de viteză pe conexiunea la internet de acasă. Iată de ce ar trebui să evitați să faceți asta și ce să faceți în schimb.

De ce telefonul dvs. arată rezultate inexacte

O întrebare pe care o răspundem adesea de la vecinii și prietenii noștri îngrijorați este „Am făcut un test de viteză pe internetul meu. De ce este mult mai lent decât plătesc eu?”

Aceasta este cu siguranță o întrebare validă. Cine vrea să plătească pentru pachetul de internet de top doar pentru a obține viteze de nivel bugetar? De obicei, când săpăm puțin mai adânc, aflăm că persoana a făcut un test de viteză pe smartphone-ul său și este supărată că rezultatul este o fracțiune din viteza anticipată. Dar acest rezultat este de așteptat în majoritatea cazurilor.

Cum funcționează testele de viteză

Pentru a înțelege de ce oamenii obțin adesea rezultate ale testelor de viteză lentă atunci când testează de pe un smartphone, trebuie să ne uităm la modul în care funcționează testele de viteză.

Am analizat în detaliu cum funcționează testele de viteză pe internet, dar iată un punct relevant de reținut: detaliul cheie este următorul: de fiecare dată când efectuați un test de viteză, nu vă conectați conexiunea generală la internet la serverul de testare a vitezei. . Conectezi dispozitiv executați testul de viteză pe serverul de testare a vitezei.

Conexiunea Wi-Fi a telefonului dvs. este un blocaj

Dispozitivul, în acest caz, telefonul dvs., trebuie să navigheze mai întâi prin rețeaua dvs. de acasă și fiecare lucru între acel dispozitiv și serverul de testare a vitezei este un potențial blocaj. În momentul în care lățimea de bandă maximă depășește capacitatea oricărei componente hardware de rețea între modemul și dispozitivul de testare, veți obține rezultate inexacte.

Dacă obțineți rezultate ale testului de viteză care reprezintă o fracțiune din viteza internetului pentru care plătiți în timp ce utilizați telefonul, probabilul vinovat din spatele blocajului este routerul dvs. Wi-Fi și/sau dispozitivul Wi-Fi pe care îl executați testul pe.

De ce? Deoarece, cu excepția persoanelor cu conexiuni mai lente, viteza generală a conexiunii la internet (măsurată direct la modem) este mai rapidă decât o singură conexiune între hardware-ul Wi-Fi și orice dispozitiv Wi-Fi.

Aceasta include nu numai smartphone-urile, ci și orice altceva din rețea care utilizează Wi-Fi, inclusiv tablete, laptopuri, console de jocuri, dispozitive de streaming și televizoare inteligente. Dacă viteza generală de bandă largă este mai mare decât ceea ce poate suporta echipamentul Wi-Fi din casa dvs., veți obține întotdeauna rezultate inexacte la efectuarea unui test de viteză folosind un dispozitiv Wi-Fi.

Excepția de la această regulă, desigur, este dacă utilizați un hardware foarte bun conectat la o conexiune lentă în bandă largă. Un nou router Wi-Fi asociat cu un nou smartphone are o lățime de bandă mai mult decât suficientă pentru a depăși o conexiune DSL de 25 Mpbs.

Compararea testelor de viteză Wi-Fi și Ethernet

Cum arată asta în condițiile lumii reale? Să trecem direct la un exemplu care probabil se va simți familiar pentru o mulțime de oameni care au efectuat teste de viteză folosind smartphone-urile și, fără să știe, se confruntă cu problema blocajului.

Să presupunem că aveți o conexiune la internet prin fibră gigabit sau prin cablu. Iată cum ar putea arăta un test de viteză efectuat cu telefonul dvs.

Jason Fitzpatrick/Speedtest.net

Primul nostru test de probă a fost efectuat folosind aplicația Speedtest.net iOS pe un iPhone 13 conectat la o rețea Wi-Fi 5 pe o conexiune de fibră gigabit într-o locație rezidențială.

Aproximativ 240 Mpbs la un singur dispozitiv nu este cu siguranță o viteză de conexiune groaznică, pentru a fi sigur. La această viteză, nu există nicio cantitate de actualizări video în flux sau jocuri mobile pe care le vei face, ceea ce te lasă să spui „Uf, de ce acest telefon stupid este atât de lent?” Dar este clar că nu este viteza la care te-ai aștepta de la o conexiune de fibră gigabit. Deci, dacă ați rulat acest test imediat după ce ați instalat fibră gigabit, probabil ați fi puțin consternat.

Am efectuat același test, folosind același iPhone 13, dar conectat la un punct de acces Wi-Fi 6 pe aceeași conexiune la internet de acasă.

Trecerea de la un punct de acces Wi-Fi 5 la un punct de acces Wi-Fi 6 duce la o creștere semnificativă atât a vitezei de încărcare, cât și a vitezei de descărcare, deoarece iPhone 13 poate profita de îmbunătățirile oferite de Wi-Fi 6. Dar încă nu reflectă cu exactitate lățimea de bandă a conexiunii la internet. Ai fi mai mulțumit de acest test, dar probabil te-ai întreba totuși de ce plătești pentru internet gigabit dacă nu îl primești.

Iată același test, efectuat cu un computer desktop cu Gigabit Ethernet folosind site-ul Speedtest.net, totul în timp ce este conectat la aceeași rețea de acasă și la aceeași conexiune la internet.

Un exemplu de test de viteză efectuat folosind o conexiune Ethernet prin cablu și un computer desktop.
Jason Fitzpatrick/Speedtest.net

Rezultatele testului de viteză de aici, aproximativ 945 Mbps, reflectă mai mult tipul de viteză la care v-ați aștepta de la o conexiune de fibră gigabit. Având în vedere că nu i-am scos pe toată lumea de la LAN pentru a efectua acest test sau a-l rula în izolare totală, nu ne facem griji că nu este un 1000/1000 perfect. Contabilizarea cheltuielilor generale și a activității, este suficient de precis.

Dacă am fi testat aceeași conexiune folosind conexiunea Wi-Fi a unui laptop și apoi am fi conectat laptopul la router prin Ethernet pentru a testa din nou, te-ai putea aștepta să vezi aceleași rezultate, în ciuda faptului că testul a fost efectuat pe același dispozitiv. Ethernet va depăși în mod constant Wi-Fi în orice fel de test de viteză susținută.

Cum ar trebui să-mi testez viteza de internet?

Dacă testarea vitezei de internet folosind telefonul este exclusă (în cazurile în care viteza de internet este mai mare decât ceea ce poate suporta telefonul și routerul Wi-Fi), atunci ce ar trebui să faci?

Testați la nivel de router

Vă amintiți cu un moment în urmă când am subliniat că un test de viteză testează de fapt conexiunea dintre dispozitivul de testare și serverul de testare a vitezei? În mod ideal, ar trebui să vă testați viteza internetului cu un dispozitiv care este conectat cât mai strâns și eficient la modem.

Dacă aveți un router modern cu hardware intern robust, există șanse mari să puteți efectua un test de viteză pe router însuși, conectându-vă la panoul de control al routerului și pornind testul acolo. În ceea ce privește proximitatea și eficiența, este destul de greu să depășiți executarea testului chiar pe hardware-ul care conectează conexiunea la internet în restul rețelei.

Testați folosind o conexiune Ethernet

O altă soluție bună, dacă nu puteți rula testul pe router, este să utilizați un dispozitiv cu o interfață Ethernet, cum ar fi un laptop, un computer desktop sau chiar o consolă de jocuri. Conectați dispozitivul direct la modemul și efectuați testul în acest fel. Dacă aveți deja o configurație cu un comutator de rețea conectat la modemul/routerul dvs., vă puteți conecta oricând la acesta.

Presupunând că nu utilizați un comutator vechi de 10/100MB cu noul modem de fibră sau nu executați testul cu un laptop foarte vechi cu un port de 10/100MB, acest lucru este la fel de bun ca și rularea testului pe router în sine, atâta timp cât hardware-ul tău este la îndemână.

Niciunul nu se poate? Contactați ISP-ul dvs

Dacă nu aveți un router care să accepte testarea pe dispozitiv și gospodăria dvs. este complet Wi-Fi, fără dispozitive Ethernet cu care să testați routerul, va trebui fie să împrumutați niște echipamente de la un prieten, fie să vă contactați ISP.

De asemenea, veți dori să contactați ISP-ul dvs. dacă executați testul de viteză cu hardware adecvat și rezultatele nu sunt cele așteptate, astfel încât să vă ajute să excludeți orice problemă. Este posibil ca ceva să nu fie configurat corect la capătul lor.

În ambele situații – lipsa de testare a hardware-ului sau rezultate care arată că există o problemă – ei pot oricând trimite un tehnician la domiciliu pentru a conecta un instrument de diagnostic până la linie și pentru a exclude orice problemă de conexiune sau hardware din partea lor a ecuației. .

Dacă se dovedește că problema este de fapt echipamentul dvs. de rețea, deoarece routerul dvs. Wi-Fi este suficient de vechi pentru a începe formarea șoferului, probabil că este timpul să faceți upgrade la unul nou.

Leave a Comment

Your email address will not be published.